Logo Lolland-Falster Brandvæsen

Lolland-Falster

Brandvæsen

Brandfarer i julemåneden

December ligger i toppen, når det drejer sig om udrykninger til brand i private boliger. Bl.a. er der gennemsnitligt tre gange så mange udrykninger til brande, der er opstået på grund levende lys.


Julen er som bekendt lysets fest. I december lyses vintermørket op med levende lys i mange hjem – kalenderlys, adventskranse, juletræslys m.m.. Men julemåneden er også højsæson for brande i private boliger.


Tal fra Beredskabsstyrelsen viser, at brandvæsenet i gennemsnitligt rykkede ud til ca. 600 brande i private boliger i løbet af december måned. Det er cirka 200 flere udrykninger end i en gennemsnitsmåned. 


Tænd levende lys med omtanke!


En af årsagerne til de flere udrykninger er naturligvis, at julemåneden traditionen tro også er den måned, hvor der tændes mange levende lys. Og det kan aflæses i statistikken. Hvor der på en gennemsnits-måned køres ud til lidt under 18 brande, der er startet på grund af levende lys, så har der de sidste år været næsten 60 udrykninger til lignende brande i julemåneden.


Brandene opstår bl.a. som følge af uforsigtighed ved brug af levende lys i juledekorationer. Nogle ganske simple forholdsregler kan imidlertid nedsætte risikoen markant. Derfor opfordrer vi til, at du følger disse tre råd, når du tænder kalenderlys, adventskranse og andre levende lys:


  • Gå aldrig fra levende lys


  • Den, der tænder, slukker


  • Hav altid vand i nærheden


Herudover bør både børn og voksne kende de klassiske brandfarer i hjemmet. For eksempel skal man ikke have tændte stearinlys stående nær gardiner eller overdække elektriske lamper med stof, papir eller lignende.Se filmen brandsikkerhed ved juletræet

Bor du brandsikkert?

Prøv vores tjekliste "Bor du brandsikkert?" - Udfyld tjeklisten samme - hele familien.

Test din viden "Brandparat" - et webbaseret kursus i brandsikkerhed.


Brandparat er et interaktivt, webbaseret kursus i at forebygge og håndtere brand.

Brandparat

Der skal ikke meget til for, at du kan høre røgen og måske redde livet ved en eventuel brand.


Her kan du få gode råd til, hvordan du nemt sikrer dig og din familie.

Kan du høre røgen?

Brugen af vores hjemmeside er fuldstændig anonym. Vi registrerer ingen data, der kan bruges til at identificere dig, med mindre du selv udflyder en af vores formulare på hjemmesiden . Vi giver eller sælger ikke oplysninger til tredjepart.

Læs mere
Godkend